Jasmine Ström

”Jag blev superglad när jag kom in”

Då kompisen ville börja på dansskola så gick Jasmine Ström med på att göra henne sällskap. Vad den då fyraåriga lilla Jasmine inte visste, var att det beslutet skulle komma att prägla hela hennes uppväxt. Idag är hon 15 år och kan inte tänka sig ett liv utan dans.

Idag går du på en av Dansverkets danslinjer, vad innebär det och hur skiljer det sig från att gå en av kurserna?
- Danslinjerna är till för oss som vill avancera och satsa lite hårdare på dansen. Jag dansar Jazz och show, samt modernt. Vi har flera lektioner per vecka och får en bredare utbildning. Man får söka en plats till linjerna via intagningsprov. Jag tycker att det är toppen och blev superglad när jag kom in!

Var du från början inställd på Jazzdans, eller har du hittat rätt genom att prova dig fram?
- Det är nog väldigt vanligt att man testar olika dansstilar innan man bestämmer sig. Jag gjorde inte så eftersom jag älskat jazz och show från första stund. Det har helt enkelt varit alldeles för roligt för att jag ska ha velat göra någonting annat. Lärarna här är fantastiska och mina danskompisar också. Jag får vara runt härliga människor och göra det jag älskar.

Du har dansat i över tio år. Om vi ser lika långt in i framtiden, dansar du fortfarande om ytterligare tio?
- Att föreställa sig framtiden utan dans är otänkbart och kanske kommer jag till och med att arbeta som professionell dansare. En annan framtidsdröm är att arbeta med produktdesign. Dans och design är egentligen samma sak, men i dansen designar man med kroppen.

Vad har dansen för roll i ditt liv?
- Många tänker sig dans som lite snurrar här och var, men det är större än så. Man utvecklas i varje steg och varje liten del blir till slut en hel koreografi. Att dansa är underbart och fritt. Ingen dömer mig här och jag får vara den jag är i mina rörelser. Även om man förbättras i för varje övning vid varje tillfälle så kan man inte göra fel.

Du spelar även fotboll på fritiden, är det varit svårt att kombinera med dansen?
- Det har verkligen inte varit en nackdel att dansa och spela fotboll parallellt. Dansen har gjort mig smidig och vig och givit mig bättre balans och kroppskontroll. Allt detta har jag fördelar av i fotbollen.

Vad tycker du har varit viktigt för din utveckling under dina år som dansare?
- Något som passat mig väldigt bra på Dansverket är känslan av det individuella. Alla får komma framåt på sitt vis och man får vara den man är. Jag har fått göra mina framsteg i en takt som passar mig bland underbara lärare i en trygg miljö. Vi har en fin gemenskap här och för mig har det varit avgörande för trivseln.

Vad skulle du säga till en vän som är intresserad av att börja dansa?
- Kom och titta på en dansklass! Hos oss kan man komma förbi och kika under en lektion för att känna på. Det gjorde jag vid ett tillfälle då jag varit borta från dansen en period. Att se andra ha så kul gjorde att jag ville kasta mig in i gruppen direkt!