Charlie Andersson

Dansmix i all ära- men här är hiphop bäst

Charlie Andersson har dansat ända sedan han lärde sig att stå på två ben. Idag är han tio år och har redan tagit danslektioner under halva sitt liv. Enligt honom är det bästa med att dansa att få släppa loss och ha riktigt roligt.

I Charlies värld är det hiphopen som får den största uppmärksamheten. Efter att ha testat sig fram bland olika stilar är han säker på sin sak.
- När jag började på Dansverket startade jag med kursen dansmix, som egentligen är en blandning av de flesta olika dansstilar. Det var väldigt bra att få känna efter vad som passade och vad som inte passade. Jag upptäckte ganska tidigt att jag fastnade för hiphopen och att det var där jag ville ge 100 procent.

Vad betyder dansen för dig?
- Dansen har varit väldigt viktig och hjälpt mig genom livet. Om jag har varit ledsen över någonting så har dansen alltid mig glad. Om det är något man går och funderar på så är det skönt att få komma iväg och röra på sig till musik, då brukar allt kännas bättre. Jag mår bra av att få hålla igång.

Har du användning av det du lärt dig i dansen i andra delar av livet också?
Det har jag absolut! Jag tror att det gjort att jag har lättare att uttrycka mig, att jag blivit modigare. Lärarna på dansverket är jättebra och får oss elever att känna oss trygga, det gör att man vågar lite mer. Och sen är det såklart kul att kunna dansa när man är på fest!
Charlie skrattar och tillägger att det även är bra att öva sig vid att uppträda och att känna lite positiv press.
Vi avslutar ju terminerna med en dansuppvisning. Den tränar vi på hela terminen tills det är dags att ställa sig på scenen och visa upp vad man kan. Det är bra att lära sig att jobba mot ett mål och att vänja sig att framträda inför publik.

Du har precis börjat i fjärde klass och pluggar förstås en hel del. Har du tid för annat mellan studierna och danslektionerna?
Förutom dansen så har jag två andra fritidsintressen, fotboll och gymnastik. Jag trivs med att ha mycket att göra och ibland måste jag smita tidigare från en aktivitet för att hinna till nästa. Jag trivs med att ha det så och skolan blir inte lidande.

Vad är det roligaste du gjort hittills med din dans?
- Jag tycker alltid att uppvisningarna är jätteroliga och i år frågade min danslärare om jag ville vara med i en extra show, en välgörenhetskonsert. Det är det största hittills i min danskarriär.

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?
Jag vill fortsätta dansa, men jag vet inte än om jag vill jobba med det. Jag är ju bara tio år så det är svårt att veta hur jag kommer att tänka när jag blir vuxen. Många barn drömmer ju om att bli fotbollsproffs och det kan jag också verkligen tänka mig.

Vad skulle du säga till någon som funderade på att börja dansa?
- Testa! Visa dig själv att du klarar det, det är så värt det. Man mår så bra av att få släppa allt och bara dansa.